Logo CAWP

„SMALL FARMS, SMALL FOOD BUSINESSES AND SUSTAINABLE FOOD SECURITY- SALSA”

„SMALL FARMS, SMALL FOOD BUSINESSES AND SUSTAINABLE FOOD SECURITY - SALSA”

Okres realizacji: 01.04.2016r. – 31.03.2020 r.

Projekt finansowany przez Komisję Europejską ramach programu Horyzont 2020

umowa grantowa nr 677363

Budżet projektu: 4 958 172,50 EUR

Skład konsorcjum:

  • Universidade de Évora – Portugalia – KOORDYNATOR PROJEKTU
  • Universita di Pisa - Włochy
  • Nodibinajums Baltic Studies Centre - Łotwa
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Polska
  • Highclere Consulting S.R.L. - Rumunia
  • Universitat Politecnica de Valencia - Hiszpania
  • International Institute for Environment and Development – Wielka Brytania
  • Agricultural University of Athens - Grecja
  • Universitdade de Cabo Verde – Republika Zielonego Przylądka
  • University for Development Studies - Gana
  • Savanah Young Farmers Network Tamale - Gana
  • African Centre for Technology Studies- Kenia
  • Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO - Włochy
  • Coldiretti – Włochy
  • The James Hutton Institute- Wielka Brytania
  • Stiftelsen Rurals Institutt for Rural- Norwegia
  • International Centre for Research in Agroforestry- Kenia

Głównym celem projektu SALSA jest ocena znaczenia drobnych gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. SALSA ma na celu identyfikację mechanizmów, które w różnych skalach mogą wzmocnić rolę małych gospodarstw w systemach żywnościowych, a tym samym wspierać zrównoważone bezpieczeństwo żywnościowe i żywieniowe. Projekt skupia się na ukazaniu zróżnicowania systemów żywnościowych oraz sytuacji drobnych gospodarstw rolnych w wybranych krajach Europy i Afryki. Biorąc pod uwagę gradient 30 regionów odniesienia w Europie i Afryce, uzyska zróżnicowane zrozumienie roli małych gospodarstw i małych przedsiębiorstw spożywczych w bardzo zróżnicowanych strukturach i systemach żywnościowych. SALSA opracuje i wdroży transdyscyplinarne, wieloskalowe podejście, które bazuje na odpowiednich ramach teoretycznych i analitycznych w ramach podejścia do systemów żywnościowych i łączy je, wykorzystując metody jakościowe, konsultacyjne i ilościowe. Przetestuje również nową kombinację metod i narzędzi opartych na danych (w tym technologii satelitarnych) w celu rygorystycznej oceny pod względem ilościowym wzajemnych powiązań między małymi gospodarstwami oraz innymi małymi przedsiębiorstwami spożywczymi, zwracając szczególną uwagę na czynniki ograniczające i sprzyjające. SALSA wykorzysta metody partycypacyjne na poziomie regionalnym i ustanowi bardziej globalną Wspólnotę Praktyk i platformę edukacyjną dla wielu zainteresowanych stron, opartą na platformie komunikacji i uczenia się TECA FAO.